• piše Alenka, fotka Lovro

Najboljši vršičkov liker - 2. del


Skoraj mesec je že minil od prvega dela in nismo več zdržali. Zato smo sklenili, da je letos izjemna sezona za vršičke, ko jih ni treba namakati ves mesec, ampak so trije tedni dovolj. Še sploh zato, ker se bliža sezona rojstnih dni.

Drugi del je nadvse prijetno opravilo, pri katerem pa težko ohraniš trezno glavo. Najprej pripraviš steklenice, zamaške, etikete in vse ostale potrebšične. Potem svoj zvarek precediš v velik lonec, kakšno četrtino pa preliješ še v manjši lonec. Vršičke zavržeš, zvarek pa poizkusiš. Ja, veliko okusnejši je od sirupa zaradi preprostega dejstva, da se smole in eterična olja iz vršičkov bolje topijo v alkoholu kot v sladkorju.

Zdaj pa dodajaš vodo in sladkor v velik lonec, dokler se zvarek ne spremeni v najboljši liker. Zvarek v malem loncu pa imaš za vsak slučaj, če tistega v velikem preveč razredčiš.

Okus vršičkovca je odvisen od vremenskih pogojev v času, ko so vršički rasli in bili nabrani. Zato bo treba vsako leto dodati drugačno količino vode in sladkorja. Pa še žganje ni vedno enako. Torej natančno zapisovanje nima smisla, treba se je zanesti na okus.

Ko je liker ravno pravi in si že dobre volje, ga moraš samo še preliti v steklenice, jih dobro zapreti in nalepiti etikete. Kakšen liter zdravja vedno pride prav!

Na zdravje!

#smrekovivršički #liker

169 views

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now