• piše Alenka, fotka Lovro

Čaj iz divjih vrtnic


Poznaš divje vrtnice? V naslednjih vrsticah bom uničila vso romantiko, ki prežema ti dve besedi - divje vrtnice. Če želiš ohranit romantične predstave, ne nadaljuj z branjem. Ker divja vrtnica je pravzaprav...

... šipek!

Ja, pridne in spretne roke vrtnarjev so iz približno 150 vrst šipkov ustvarile najrazličnejše oblike vrtnic. Menda so jih začeli gojiti že pred 5000 leti, in sicer na Kitajskem. V času razcveta Rima so cvetele tudi vrtnice, saj je plemstvo z njimi zasadilo javne parke v južnem delu mesta Rim. Vir

Šipki in vrtnice pa so tudi zelo uporabne rastline. Poleg tega, da s svojo lepoto in vonjem odlično vplivajo na razpoloženje, jih lahko uporabiš tudi v kuhinji. Užitni so listi, cvetovi in plodovi. Zdaj, ko ravno cvetijo, je odličen čas za čaj iz cvetov.

Za majhno skodelico potrebuješ dobri dve pesti cvetov, uporabiš pa lahko tudi liste. Preliješ jih s kropom in po nekaj minutah precediš. Okus je zelo blag.

Še boljše pa je, da čaj pripraviš iz svojih najljubših zelišč in cvetove vrtnic ali šipkov uporabiš le kot dodatek. Če želiš goste presenetit, pa cvetove položi na gladino ohlajenega čaja.

#vrtnice #šipek #čaj

106 views

Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now