top of page
Search
  • Writer's picturepiše Alenka, fotka Lovro

Bikova jajca

Updated: Mar 14, 2021


Verjetno se večina staršev znajde v zadregi, ko otroci sprašujejo o spolnosti. Nama se zdi pomembno, da otrok spozna spolnost kot eno od osnovnih vedenj, tako kot hranjenje in spanje. Naučiti pa jo želiva tudi, da se razmnožujejo prav vsi organizmi, vsak na svoj način. In kako mladiči različnih živali pridejo na svet. A ko otrok vpraša kako nastanejo semenčki - takrat je čas za učno uro anatomije. In smo šli k mesarju po bikova jajca, ki so na koncu seveda končala na krožniku.

Prvo dejanje: slačenje jajc ob spremljevalni razlagi

Jajca/moda/testisi so pri živi živali v kožni mošnji, ki jo je za nas že odstranil mesar. Naslednja ovojnica je zelo čvrsta in obdaja tudi obmodek. Takole kirurško smo jo slekli, da se je pokazala notranja ovojnica.

Ta notranja ovojnica je prepredena z žilami in skrbi, da imajo jajca vse potrebne sestavine za delanje spermijev. In kar je še bolj pomembno, odnaša tudi smeti.


Za vse, ki ste že pozabili osnovnošolsko anatomijo - v modih nastajajo in zorijo spolne celice, ki se skladiščijo v obmodku. Ostale sestavine sperme dodajo ostale žleze (prostata in še nekaj drugih).

Za lažje slačenje je Lovro jajce prerezal po dolgem in olupil še notranjo ovojnico. Vidiš, koliko žil ima? Za razliko od notranjosti jajca, ki nima vidnih žil.


Drugo dejanje: mariniranje

Med tem, ko sta se Lovro in Živa učila o spolnosti, sem pripravila marinado iz kombinacije zelišč. Za take marinade uporabiš zelišča z močnim okusom, lahko so tudi grenka. Jaz sem nabrala regrat, koprive in žajbelj, ki ga gojim v vrtu. Lovro se je prav zabaval, ko je med fotkanjem s tujimi jajci mahal po koprivah.

Zelišča malo narežeš, prekuhaš in počakaš, da se ohladi. Če se ti mudi, uporabiš led. Potem precediš, malo soliš in namočiš narezana jajca.

V hladilniku naj počakajo čez noč

Tretje dejanje: praženje

Midva nisva uspela počakati do naslednjega dne in sva si jajca spražila že kar za večerjo. Najprej jih dobro odcediš. Vode res ne rabiš, saj ima zdaj okus kot da bi bik vanjo jajca namakal. Potem v litoželezni ponvi razgreješ maščobo na zelo visoko temperaturo in vržeš jajca gor.

Spustila bodo še veliko vode. Praži jih, dokler se vsa tekočina ne pokuha. Potem jih že lahko pohrustaš! Midva sva si jih privoščila kot čevapčiče, z dodatkom ajvarja, zenfa in sojine omake, pa z listom zelja.

Dober tek!

243 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page